December 2, 2008

Share Share 1

Most blogger atau sesapa saja pernah baca artikel pasal kali ini. Sebab apa aku nak letak semula? sbb aku nk share ngan sesapa yang terhopping ke blog aku, visitor yang datang ke blog aku, atau visitor yang selalu datang ke blog aku. Aku rase menarik sangat artikel nie simple dan mostly betol.

1.Terlalu lama berdiri - merosakkan tulang. Urat - urat sekitar kaki menjadi kembang. Liang vagina sentiasa basah.
- Aku jarang berdiri.


2. Terlalu lama duduk - merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur.
- Aku banyak sangat duduk, keje aku 6 jam mostly duduk, balik rumah ngadap laptop duduk gak! haih!...perlu ubah nieh

3. Terlalu lama berjalan - merosakkan urat. Dalam pada itu haid akan menjadi tidak teratur dan tidak menentu masanya.
- Tak sangat berjalan tapi kurang, senang gemuk.

4. Terlalu lama melihat - merosakkan darah. Darah haid menjadi lebih kotor dari kebiasaannya.
- Melihat aper aku tak pasti.

5. Terlalu banyak tidur - merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh jodoh.Selalu berangan-angan. Urat - urat disekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti kemandulan.
- Aku hanya tidur 7 jam sehari. Tak caya? come sleep wif me. Elok je 7 jam. TING! terjaga

6. Terlalu riang/gembira - merosakkan usus. Mudah dijangkiti keputihan pada liang vagina.
- Tak sangat. Hidup nie ada up dan down ye

7. Terlalu kerap marah - merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.
- Nie perubahan yang aku alami sejak setahun lepas. Paling lama aku marah ialah 2-5 minutes je, then i will be ok. Serious, target aku ialah kurangkan marah syukur aku mostly tercapai pada tahun 2007 nie.

8. Terlalu banyak berfikir - merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. Haid tidak menentu & dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki atau tangan. Kesihatan rahim sekitarnya mudah terjejas.
- Bagi aku kalau kte dah berusaha, tunggu dan lihat je lah. Tak usah pikir banyak banyak. Bende kecil tak usah diperbesar besarkan, jangan terlalu amik pusing kepada sume bende. Rilex and cool.

9. Terlalu banyak bersedih - merosakkan jantung.
- Aku paling tak suke sedih!.

10. Terlalu merana - merosakkan paru-paru.
- Aku tak suka merana jugak, tu sebab aku takkan cari pasal tuk meranakan hidup aku. Kalau aku tau bende tu akan membuat aku merana, aku takkan cari masa tuk pikirkan perkara merana rana tuer.

11. Terlalu takut - merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.
- Tak terlalu, dan tak berani sgt. SO SO ONI

12. Terlalu kerap terkejut - merosakkan pundi hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami. Haid menjadi tidak menentu dan pendarahan yang terkadang terlebih.
- Jarang terjadi

13. Terlalu banyak makan - merosakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk. Liang vagina kurang bersih (semakin banyak 'ragam' lauk/makanan yang dimakan, semakin terjejas kesihatan dan kebersihan liang vagina)
- This will be my 1st priority which i need to change my habit.! harap harap target nie boleh capai 2009.

14. Terlalu banyak minum minuman berais - merosakkan otot & lambung. Badan dan payudara menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit & tidak kelihatan awet muda
- Aku minum air masak 2 botol sehari !.

15. Terlalu banyak masa lapang - merosakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dgn aktiviti hidup yg positif .
- Syukur aku maseh dalam lingkupan aktiviti hidup positif.


4 comments:

susu dalam botol said...

terlalu byk tidur yang penting :D

Miss aiza said...

SDB : Lagi satu, nie mak sedara saya pesan, Jangan banyak makan megi...nanti mandul gak. Entah betol ke tidak

Xeea said...

nasib baik tade fact pasal terlalu byk tgk tv. hehehe

Miss aiza said...

Xeea : Ada ada, bile seseorang melihat TV, automatik akan banyak duduk, dan autaomatik akan banyak melihat. Hmmmmm bahaya tuer