December 5, 2008

Sosek - sosek 1

Aku pengguna LRT yang tegar, aku datang pi-balik keje ngan lrt, tapi aku amat hangin skit ngan Star lrt kalo aku take train on wikend. Sangat la lambat berbanding ngan Putra which take 7 minute meanwhile Star cost me 20 minute to wait. OMG ! really waste time kalo take train on wikend. Btw bukan nie yang aku nak cte. Tapi bende lain.

Seperti biasa, aku akan pulang time time peak hour, nasib baik bukan super peak. Tapi boleh tahan jugak lah sesak. So cte nie ialah kelmarin time pulang. Aku naik kat Bangsar untuk ke Wangsa Maju. Seksa seperti biasa, bau macam macam ada, masam, wangi, durian dan macam macam. Bile train stop kat Masjid Jamek, ada 2 orang gadis manis berbaju kurung masuk, sorang tinggi dan sorang so so ketinggiannya. Sembang punye la boleh dikatakan kuat gak kan. Bohong la aku kalo aku tak dengar perbualan mereka yang exhited mated. Aku hanya mendegar, tapi malas aku nak amik kisah sgt kisah si tinggi lampai ke pada kawan die yang lagi satu. Tapi ada bende yang tergerak hati aku untuk menguraikan, berfikir, dan pepe jela.

Si tinggi lampai : Oh..my mother call me.
"Hello mama, huh? kat maner? ...hurm...(tengah tengok mana..) oh kat jeletek".
My mama cakap die datang nak amik i.

Si soso tinggi : Ur mom so sweet.

Si tinggi lampai : I bagi die duit kot!.

Bile aku terdengar gini, aku terkejut? apa kaitan kasi duit ngan amik daughter pulang?

Terus aku terpikir...

-Adakah mak die datang amik semata mata anak die yang si tinggi lampai tu kasi duit? Bukan kerana ikhlas ? dengan memikirkan anak die akan susah pulang ke rumah. Since it was heavy raining.

- Bagi aku tak perlulah kte mention atau ungkit yang kte nie kasi duit kat parents, pastu memang patut parents kena jadi kuli or buat baik ngan kte.

- Bagi aku, tanggungjawap kte untuk menjaga kebajikan ibu-bapa kte.

Kalau aku, aku sedeh kalo anak aku akan berkata gtu depan kawan kawan die. Bagi aku die sangat bongkak bile berkata demikian.


6 comments:

Mino-Chan said...

Siot jek ckp cam tuh.... =_=; ape nyer anak ler tu... budak2 skarang nih tak sedar... ingat duit leh beli sumer :/ nak kate bodoh tak gak berpelajaran pun some of them...tapi lupe diri kot. Cam dah bes la ckp cam tu terang2 ... boiling lak darah bincang bende ni bnyk2 :p kuang kuang i'll stop here

Xeea said...

akhir zaman dah..

siti said...

mengumpat dan berburuk sangka, elok ke begitu?

Cik Oren said...

kite hanya mengeluarkan pendapat. aku x pk ini mengumpat...up to u beb:P

susu dalam botol said...

dah cukup bertuahlah mak dia nak dtg amik. kalau dia tak bg duit pun, mak dia tetap dtg amik.

Mino-Chan said...

hmm... cik siti ni sape ek? O_o slalu org yg nak ngata ni kan suke anonymous atau bersembunyi di balik other person's identity... :/ nape ek. pelik saye... kalau berani give a comment as ur real self baru respect... kalau nak kate, people yg nak carik salah org lain lagi teruk rase nye... :/ Sape la suh budak tu cakap kuat2 bagi org keliling dia dengar kan dah kene masuk "blog" ....